Decantei Tavern / Pedevilla Architects

Decantei Tavern / Pedevilla Architects

© Gustave Willeit© Gustave Willeit© Gustave Willeit© Gustave Willeit+ 13

© Gustave Willeit
© Gustave Willeit

Text description provided by the architects. The new tavern is located in the old town of Brixen, near the main cathedral. The building dates from the 13th century. Among other uses over the centuries, it has been the official residence of the Dean of the Cathedral. Several historic rooms now offer adjoining spaces that can accommodate up to a hundred guests. An interior courtyard and a sunny garden complete the restaurant. The aim of the project was to restore the building to its original character. The rooms and surfaces that had been built in the meantime were removed, in order to preserve or renovate elements of historical value. Already existing but blocked openings were also discovered in order to protect the historic monument.

© Gustave Willeit
© Gustave Willeit

With the facade remaining structurally unchanged, it is entirely up to the replaced door and window panels to indicate any new use. The structured tinted glass subtly mediates between the imposing stained glass windows of the nearby cathedral and the cozy charm of traditional guest houses. The hand-forged door surfaces and specially designed door handles, both in brass, are an important reference to the historic connection within the Cathedral Quarter.

© Gustave Willeit
© Gustave Willeit
Plan
Plan

The characteristic brass fixtures have been press-fitted in a special process and then manually refined, while their trumpet shape again establishes a deliberate connection with the ancient clerical usage of the locality. The special shape of the luminaires allows a direct but glare-free light on the tables. The walls were coated with pure aerial lime made from marble powder and washed and sorted river sand. A fine lime plaster was then applied to it; its color was obtained with various marble powders and silicon sands.

© Gustave Willeit
© Gustave Willeit
© Gustave Willeit
© Gustave Willeit

This dark, manually leveled interior plaster, combined with the locally sourced larch wood, creates a familiar and friendly tavern atmosphere. Wooden enclosure paneling visually combines the different temporal layers. Additionally, it functions as an acoustic resonance body and provides indirect illumination for wall and ceiling surfaces. In addition, he is responsible for the ventilation of the room, the pipes of which are hidden in the floor.

© Gustave Willeit
© Gustave Willeit

The circle as a perfect geometric shape appears repeatedly and orderly, beginning with suspended acoustic ceilings made of fiberboard panels, through the basic shape of light fixtures, the ornamentation of glass and doors, until in furniture design. The paving of the inner courtyard also takes up the circle as its fundamental form, insofar as the bisected notches of porphyry lined with granite are also part of this coherent design concept. Porphyry was also used as gravel for the larger garden. In order to allow guests to experience the complex age structure of the historic building, the brass year numerals indicate the different layers of time.

© Gustave Willeit
© Gustave Willeit

About admin

Check Also

“Don Antonio” takes to the streets to support immigrants

NEW YORK – Antonio Mendez, or “Don Antonio” as he is known in the Archdiocese …